Skötsel

SKÖTSELRÅD FÖR MATTOR

 
En matta är ofta en stor investering. Våra mattor är både tåliga och slitstarka, men de håller längre och förblir vackrare om du ger dem lite omsorg då och då. Vi rekommenderar att du skaffar ett underlägg till mattan redan från början. Det ökar mattans livslängd genom att minska slitaget och underlägg i gummi/pvc håller mattan på plats och förhindrar olyckor.

Dammsug inte mattan alls under de första månaderna, om det går att undvika. Bäst är bara att sopa av den med en mjuk borste, så att mattans lugg hinner  "trampas in" ordentligt innan man ger sig på den med dammsugaren.
Räkna också med att en ny matta "luggar av sig", mer eller mindre. Detta har ingenting med kvaliteten att göra, utan beror på att trådändar finns kvar i luggen från klippningen, och efter hand arbetar sig upp mot ytan. Problemet är av övergående art.
 
Dammsugare med roterande borstmunstycke (motormunstycke) skall aldrig användas på mattor. De rycker loss luggen och kan orsaka svåra skador. 
 
 AKUT FLÄCKBEHANDLING FÖR ULLMATTOR

Vätska

Om du spiller vätska på mattan bör du omedelbart ta bort det. Gör så här:
 
1.      Skrapa bort vätskan, i luggens riktning (känn efter med handen). Använd en bred kniv, tårtspade, spackel, sked eller något liknande för att få upp vätskan. Upprepa vid behov. Försök att inte trycka ner vätskan i luggen och var noga med att skrapa in mot fläckens centrum, så att den inte blir större vid borttagningen.
2.      Sug upp vätskan som är kvar med en fuktad disktrasa. Första gången torkar du i luggens riktning. Skölj trasan och upprepa. Nu är det okej att gnugga luggen fram och tillbaka.
3.      Torka med en ren handduk genom att gnugga luggen. Avslutningsvis stryks luggen i rätt riktning med hjälp av handduken. Mattan kan lugga av sig efter behandling. Detta beror inte på att mattan har skadats, utan endast på att överskottsull från klippningen har arbetats fram.
4.      Nu hoppas vi att fläcken är borta. Innan luggen torkat ordentligt ser den något mörkare ut än innan.
 
 
Vi rekommenderar att du är mycket sparsam med användandet av rengöringsmedel. Många av dessa kan försvåra en senare fläckbehandling samtidigt som rengöringsmedlet i sig kan lämna fläckar efter sig.
 

ORIENTMATTOR:

STÄDNING

Dammsug gärna din matta ofta (bara i luggens riktning) och vädra den då och då. Undvik dock helst att piska och skaka mattan hårt, då du riskerar att förstöra knutarna. Vänd upp och ner och dammsug baksidan minst en gång om året och snurra mattan för att undvika att den bleks ojämnt av solljus, eller får allt för tydliga märken av eventuella möbler.

TVÄTT AV ORIENTMATTOR

Orientmattor bör alltid lämnas till en professionellt mattvätt. Färgerna kan vara fällningskänsliga och på vissa mattor kan varpen krympa.  För att inte vikveck ska uppstå bör mattorna alltid plantvättas, och plancentrifugeras. Var därför väldigt försiktig om du försöker att ta bort en del fläckar själv (läs ovan: Akut fläckbehandling för ullmattor). Såväl vatten som olika rengöringsmedel riskerar att missfärga mattan och orsaka permanenta skador.

REPARATION AV ORIENTMATTOR

Orientmattor ska alltid lagas för hand, av experter. Man måste ha stor kunskap om såväl material, hantverksteknik och färglära för att kunna laga en matta utan att det syns. Ett ingrepp på en orientmatta kan vara känsligt, och ska utföras på rätt sätt.

VÄRT ATT VETA OM ORIENTMATTOR

Orientmattor är både slitstarka och fläcktåliga, men de riktigt fina mattorna, till exempel de i silke, skall ändå behandlas med viss försiktighet. Ofta bleks färgerna med åren, vilket nästan alltid bara gör mattorna ännu vackrare. De handgjorda mattorna är ofta tillverkade under de enklaste förhållanden, varför sneda kanter, färgavvikelser, oregelbundna mönster och så vidare,  inte bör ses som skönhetsfel, utan som personliga ansiktsdrag som gör just din matta unik. 
 
Vid inköp är det vanligt att mattan luddar. Det beror på att garnändar har trillat ner i luggen vid klippningen och när mattan börjar användas tryckts de upp mot ytan.
 

HANDTUFTADE MATTOR OCH RYAMATTOR

STÄDNING

Dammsug mattan regelbundet och skaka den ute några gånger per år, så att grus och sand försvinner. Snurra mattan då och då, så att den bleks och slits jämnt. 

TVÄTT

Handgjorda mattor bör lämnas till en professionell mattvätt. Står det "Enbart plantvätt" kan det innebära att klistret, som fäster luggen vid stommen, är känsligt och att baksidan därför inte bör utsättas för väta. Om inte några medföljande tvättråd säger annorlunda, bör mattor med en fastsydd baksida, där mönstret inte syns, endast yttvättas plant med en extraktionsmaskin.
 

Handtuftade mattor ska tvättas professionellt, på en mattvätt.  Var försiktig med fläckborttagningsmedel. Om man laborerar med olika produkter kan man i värsta fall orsaka permanenta skador!

VÄRT ATT VETA

Om mattan blir för våt kan färgerna fälla och klistret skadas. Också hög värme, kemiska vätskor eller för mycket vatten kan skada klistret. Med åren kan klistret torka, vilket gör mattan skör. Alla mattor luddar av sig ett tag och ligger mattan på en ljus plats kan färgerna även blekas.
 

RÖLLAKAN

STÄDNING 

Dammsug och skaka mattan, för att hålla den så grusfri som möjligt. Röllakan är vändbara då mönstret framträder nästan lika tydligt på både rät- som avigsidan. Vänd därför mattan vid behov, så ökar livslängden.

TVÄTT

Röllakansmattor tål oftast vatten. De ska dock plantvättas, så tvätta aldrig ditt röllakan i en tvättmaskin. eftersom vikveck då är omöjliga att undvika. Vill man försöka sig på att själv tvätta en röllakankan man borsta den under rinnande vatten med en långborste. Använd ett milt tvättmedel och skölj noga! Torka snabbt, så att mattan inte fuktskadas. Sol och sommarvind är allra bäst,, men direkt solljus kan bleka färgerna. Enklast och tryggast är dock att lämna mattan till ttn professioneltl mattvätteri.

REPARATION: Röllakansmattor ska lagas för hand. Om mattan har börjat gå sönder är det ofta värt att kosta på den en ordentlig genomgång.
 
TRASMATTOR:
STÄDNING: Dammsug och vädra mattorna, så att det inte ligger grus och sand i botten.

TVÄTT: Trasmattor går ofta bra att tvätta i maskin, om de får plats. Det går också bra att tvätta dem plant under rinnande vatten. Använd långborste och ett milt tvättmedel. Skölj noga! Torka snabbt, sol och sommarvind är allra bäst, även om solljus kan bleka färgerna. Om färgerna inte är vattenbeständiga, måste mattan lämnas till ett professionellt tvätteri!

REPARATION: Ibland kan det vara värt att se överäven en trasmatta, men hur den bäst ska göras i ordning beror lite på hur den ser ut. Dock ska all lagning ske för hand.

VÄRT ATT VETA: Trasmattor är tåliga och lätta att ha attgöra med. De har ett speciell nordiskt uttryck och passar i de flesta sammanhang.
 
MASKINMATTOR ELLER WILTON:
STÄDNING: Dammsug och skaka mattorna så att grus och sand försvinner. Snurra dem då och då, så att mattan bleks och slits jämnt.
 
TVÄTT: Följ tvättanvisningen på mattans baksida. Många tål vatten bra, men en del ska kemtvättas, antingen på grund av vattenkänsliga färger eller på grund av att appreturen* i mattans baksida annars riskerar att försvinna så att mattan blir mjuk.
Wiltonmattor lämpar sig inte för maskintvätt, eftersom vikveck lätt uppstår. Är man säker på att mattan tål vatten kan man möjligen försöka själv. Tvätta den plant, under rinnande vatten. Använd långborste och ett milt tvättmedel. Torka snabbt så att mattan inte fuktskadas. Sol och sommarvind är allra bäst, även om direkt solljus kan bleka färgerna. Enklast och tryggast är dock att lämna mattan till ett professionellt tvätteri.

REPARATION: Man kanenkelt få nya fransar på en maskingjord matta, eftersom de redan från början är påsydda. Sidolangetterna är också lätta att få omgjorda. All reparation ska ske maskinellt.

VÄRT ATT VETA:
Maskingjorda luggmattor är mindre lättskötta än handknutna mattor då luggen är upprätt. Detta medför ett större luggmotstånd vid dammsugning och att grus lättare hamnar i längre ner i luggen.
* Appretur är efterbehandling av textila material. Den syftar på att ge bestämda egenskaper, exempelvis styvhet och glans åt garn, tyg eller trikå, som är blekt, färgat eller tryckt. Appretur kan vara mekanisk, kemisk eller en kombination av båda.
 
  
 KUNGSPORTSAVENYEN 7, BOX 53118, 400 15 GÖTEBORG, TEL: 031–172790
HORNYXEGATAN 9, BOX 9130, 200 39 MALMÖ, TEL: 040-73440
BERZELI PARK 11, BOX 7580, 103 93 STOCKHOLM, TEL: 08–679 79 30